Friday, 8 August 2014

Buah Melaka



Sumber: Sinar Kehidupanku


Bahan-bahannya:
  • 3 cawan tepung pulut
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 1 - 2 keping gula melaka - dipotong kiub
  • Daun pandan + sedikit air - dikisar
  • Pewarna hijau
  • Kelapa parut
  • Secubit garam


Cara Menyediakannya:
  1. Gula Melaka dipotong kiub kecil.
  2. Kelapa parut digaul dengan sedikit garam. Ketepikan.
  3. Masukkan tepung pulut, tepung gandum, sedikit pewarna dan air pandan ke dalam mangkuk.
  4. Uli sehingga tidak melekat di tangan.
  5. Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
  6. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
  7. Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
  8. Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
  9. Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...