Sumber: Sinar Kehidupanku
Bahan-bahannya:
- 3 cawan tepung pulut
- 3 sudu besar tepung gandum
- 1 - 2 keping gula melaka - dipotong kiub
- Daun pandan + sedikit air - dikisar
- Pewarna hijau
- Kelapa parut
- Secubit garam
Cara Menyediakannya:
- Gula Melaka dipotong kiub kecil.
- Kelapa parut digaul dengan sedikit garam. Ketepikan.
- Masukkan tepung pulut, tepung gandum, sedikit pewarna dan air pandan ke dalam mangkuk.
- Uli sehingga tidak melekat di tangan.
- Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
- Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
- Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
- Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
- Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
No comments:
Post a Comment