Resepi: s_shamen@myresipi.com
Sumber: Dapur tanpa sempadan
Bahan-bahannya:
500 gm tepung gandum
1 biji telur gred A - dikacau sedikit
2 camca besar marjerin/mentega
1/2 camca teh garam
160 ml air (kurang lebih) - saya tukar dengan santan
Gula kastor secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Untuk gam (pes):
6 camca besar tepung jagung
6 camca besar minyak masak
6 camca besar minyak masak
- disatukan dan kacau hingga menjadi paste
Cara menyediakannya:
- Bancuh tepung jagung dengan minyak masak dan kacau hingga menjadi pes yang licin dan tidak berketul2. Ketepikan.
- Masukkan tepung, garam, telur dan mentega. Tuang air/santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
- Bulatkan dan bagi kepada 2 - 3 bahagian.
- Ambil satu bahagian, canai nipis dan sapu rata dengan pes tepung tadi
- Kemudian gulung kemas2 macam nak buat swiss roll.
- Ketatkan gulungan dan potong lebih kurang 1.5 cm. Sebesar ibu jari.
- Ambil satu bahagian, tekan sedikit dan canai nipis.
- Kemudian goreng dalam minyak sederhana panas, sehingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan minyaknya. Sira dengan gula halus.
No comments:
Post a Comment