Sumber: tulip77
Bahan-Bahannya:
300gm tepung pulut - tambah sedikit tepung gandum
300g tepung kacang hijau
Bahan Inti:
150gm gula merah
1/2 cawan gula putih
1 biji kelapa parut
1/2 st tepung gandum
1 helai daun pandan
Cara Menyediakannya:
1/2 cawan gula putih
1 biji kelapa parut
1/2 st tepung gandum
1 helai daun pandan
Cara Menyediakannya:
- Masak gula merah dan gula putih sehingga gula larut. Masukkan daun pandan dan dimasak sehingga gula menjadi pekat.
- Masukkan kelapa parut dan dikacau hingga sebati.
- Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
- Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang kental.
- Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan.
- Masukkan inti dan bulatkan dan dileperkan semula.
- Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
- Masak hingga ianya timbul barulah diangkat dan ditoskan (sama mcm buat buah melaka)
- Golekkan dalam tepung kacang hijau dan aturkan dalam piring untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment