Sumber: Dayang Jack
Bahan-bahannya : loyang 6" x 6"
- 3/4 cawan tepung superfine - diayak
- 1/2 cawan tepung gandum - diayak
- 5 biji telur A
- 225 g mentega berkualiti tinggi
- 3/4 cawan gula halus
- 1/2 cawan serikaya
- 1/4 cawan susu pekat manis
- 1 sk esen vanilla
- 2 sk serbuk nescafe
- Pewarna
Cara menyediakannya:
- Panaskan pengukus. Balut penutup pengukus dengan tuala bersih. Alas loyang dengan kertas serap minyak dan sapukan mentega serta ditaburkan dengan sedikit tepung.
- Putar mentega bersama gula hingga gebu dengan kelajuan maksimum. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
- Masukkan susu pekat, serikaya dan putar sehingga sebati.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan.
- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
- Warnakan hijau, merah, kuning dan satu adunan lagi dicampurkan dengan pewarna/perisa coklat dan serbuk nescafe (kacau sebati).
- Untuk lapisan pertama, tuangkan adunan warna kuning dan ratakan.
- Kemudian tutup loyang dengan kertas foil tetapi hendaklah direnggangkan.
- Kukus selama 5-7 minit atau sehingga adunan dah tak cair.
- Kemudian buat lapisan keduanya. Ulangi proses sehingga habis.
- Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit lagi supaya kek masak sempurna.
- Setelah masak, tutupkan api. Sejukkan kek sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment