Sumber: Yatie
Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
- 250 gm mentega
- 125 gm gula halus
- 1 biji telur
- 1 tsp esen vanilla
- 50 gm serbuk badam (optional)
- 200 gm tepung jagung*
- 300 gm tepung gandum*
- 2 sudu tepung beras*
- 1 tsp baking powder*(*di ayak bersama)
- 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
- 50 gm badam cincang (utk hiasan)
- +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)
- sedikit butter/shortening utk cairkan coklat
Cara menyediakannya:
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
- Masukkan telur, esen vanilla dan serbuk badam, kacau hingga sebati.
- Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
- Kemudian masukkan pula tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
- Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan badam didalamnya.
- Letakkan diatas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega
- Bakar pada suhu 200C selama 20 minit
- Cairkan coklat masakan dengan kaedah "double-boil"
- Masukkan biskut tadi ke dalam mangkuk kertas dan tuang atau celup ke dalam coklat masakan.
- Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
No comments:
Post a Comment