Sumber: yatiememories
Bahan-Bahannya:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 2 cawan air
- 3/4 cawan susu segar/santan
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu besar minyak masak
- Pewarna hijau
- Minyak untuk oles pada kuali/non stick pan
Cara Menyediakan Butter:
- Masukkan tepung, susu/santan, air, telur, minyak dan garam.
- Gaul sehingga sebati menggunakan whisk atau blend.
- Panaskan kuali, letakkan sedikit minyak dan masukkan 1 senduk adunan dan layangkan kuali agar adunan menjadi bulat.
- Setelah masak, angkat terus masukkan inti dan gulung.
- 1 biji kelapa parut putih je
- 1/2 cawan gula merah/gula melaka
- 2 sudu besar gula pasir
- 3 sudu besar lempuk durian
- 2 helai daun pandan di simpul
- sedikit air untuk masak gula merah/melaka dan gula pasir - tapiskan
Cara menyediakan inti:
- Didihkan air gula dan daun pandan.
- Masukkan kelapa parut dan gaul sehingga rata
- Masak sehingga inti kelapa tadi menjadi keperangan/kering.
No comments:
Post a Comment