Sumber: izahdaut
Bahan-bahannya:
400 g tepung - diayak
1 cawan air
1 sudu besar majerin - dicairkan
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Minyak untuk menggoreng
Cara menyediakannya:
- Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
- Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.
- Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
- Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
- Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
- Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
- Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.
Sos Manis:
1 1/2 sudu makan tepung kastard
1 cawan susu segar
3-4 sudu besar susu pekat manis
sedikit pandan paste
- Masukkan semua bahan2 ke dalam periuk kecil.
- Masak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat-pekat manja.
- Angkat dan sejukkan untuk dinikmati bersama cakoi.
No comments:
Post a Comment