Wednesday, 20 August 2014

Karipap Ranggup


Sumber: yatie
               


Bahan-bahan doh:
4 cawan tepung gandum
2 - 3 sudu besar butter - dipanaskan
1/2 cwn minyak masak - dipanaskan
secubit garam
1 cawan air suam/secukupnya



Untuk membuat kulit karipap:
  • Campurkan tepung gandum, garam, marjerin dan minyak masak yang telah dipanaskan.
  • Gaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung tadi. 
  • Uli hingga menjadi doh yang lembut dan mudah untuk dicanai dan diklim.
  • Bulat-bulatkan doh hingga siap. Tutup dengan kain/plastik supaya doh tidak kering.
  • Canai doh, letakkan didalam acuan karipap. Masukkan inti, kemudian picit dibahagian tepi.
  • Barulah diklim. Buat sehingga siap.
  • Goreng karipap dengan menggunakan api yang perlahan hingga kekuningan.



Bahan - bahan inti:
6 biji kentang - dipotong dadu
3 sudu besar kari ayam/daging - dibancuh dengan sedikit air
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dikisar
1/2 cawan ikan bilis - dikisar
1 cawan ayam - dihiris nipis
Garam dan gula secukupnya
Air


Untuk inti:
  1. Kentang dikupas dan dipotong dadu. Rebus sehingga separuh masak. Tos dan ketepikan.
  2. Bawang besar dipotong dadu. Manakala bawang putih dan ikan bilis dikisar.
  3. Tumiskan bahan-bahan tersebut sehingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata.
  4. Kemudian masukkan ayam masak sehingga empuk, Masukkan kentang yang telah direbus tadi, gula dan garam secukupnya. 
  5. Masak dengan api yang perlahan sehingga kering.
  6. Setelah masak, angkat dan sejukkan.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...