Sumber: yatie
Bahan-bahan doh:
4 cawan tepung gandum
2 - 3 sudu besar butter - dipanaskan
1/2 cwn minyak masak - dipanaskan
secubit garam
1 cawan air suam/secukupnya
Untuk membuat kulit karipap:
- Campurkan tepung gandum, garam, marjerin dan minyak masak yang telah dipanaskan.
- Gaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung tadi.
- Uli hingga menjadi doh yang lembut dan mudah untuk dicanai dan diklim.
- Bulat-bulatkan doh hingga siap. Tutup dengan kain/plastik supaya doh tidak kering.
- Canai doh, letakkan didalam acuan karipap. Masukkan inti, kemudian picit dibahagian tepi.
- Barulah diklim. Buat sehingga siap.
- Goreng karipap dengan menggunakan api yang perlahan hingga kekuningan.
Bahan - bahan inti:
6 biji kentang - dipotong dadu
3 sudu besar kari ayam/daging - dibancuh dengan sedikit air
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dikisar
1/2 cawan ikan bilis - dikisar
1 cawan ayam - dihiris nipis
Garam dan gula secukupnya
Air
Untuk inti:
- Kentang dikupas dan dipotong dadu. Rebus sehingga separuh masak. Tos dan ketepikan.
- Bawang besar dipotong dadu. Manakala bawang putih dan ikan bilis dikisar.
- Tumiskan bahan-bahan tersebut sehingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata.
- Kemudian masukkan ayam masak sehingga empuk, Masukkan kentang yang telah direbus tadi, gula dan garam secukupnya.
- Masak dengan api yang perlahan sehingga kering.
- Setelah masak, angkat dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment