Sumber: Sinar Kehidupanku
Bahan-bahannya:
- 1/2 kg ubi kentang
- 200 gm daging ayam kisar
- 2 sudu teh lada sulah - tumbuk lumat
- 1 sudu besar bawang goreng
- 2 tangkai daun sup dihiris halus
- 1/2 labu bawang besar - dipotong dadu
- 2 biji telur ayam
- Garam secukup rasa
- Minyak
Cara menyediakannya:
- Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan.
- Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat.
- Sementara itu tumiskan bawang besar dan masukkan daging ayam kisar dan masak sehingga separuh masak.
- Satukan kesemua bahan-bahan kecuali telur di dalam satu bekas.
- Ambil sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.
- Dalam bekas lain, pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna keemasan.
No comments:
Post a Comment