Sumber: Aqmarhana
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan merah/talapia
lobak - dipotong
2 tangkai daun sup
2 biji tomato - dibelah 4
Sebatang serai
Sup bunjut
Sedikit lada hitam
2 helai daun salam (bay kering)
Garam
Minyak - untuk menumis
Air secukupnya
Bahan Tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
4 ulas bawang kecil - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
Cara menyediakannya:
- Panaskan minyak, masukkan bahan tumis, daun salam dan masak sehingga wangi.
- Masukkan air, lada hitam dan sup bunjut.
- Apabila mendidih masukkan pula ikan, lobak, tomato, serai dan perasakan dengan garam secukupnya.
- Taburkan daun sup. Siap
No comments:
Post a Comment