Wednesday 20 August 2014

Biskut Almond London


Sumber: Yatie

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )

  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional)
  • 200 gm tepung jagung*
  • 300 gm tepung gandum*
  • 2 sudu tepung beras*
  • 1 tsp baking powder*(*di ayak bersama)
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)
  • sedikit butter/shortening utk cairkan coklat



Cara menyediakannya:

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan serbuk badam, kacau hingga sebati.
  3. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  4. Kemudian masukkan pula tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  5. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan badam didalamnya.
  6. Letakkan diatas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega
  7. Bakar pada suhu 200C selama 20 minit
  8. Cairkan coklat masakan dengan kaedah "double-boil"
  9. Masukkan biskut tadi ke dalam mangkuk kertas dan tuang atau celup ke dalam coklat masakan. 
  10. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...