Monday 18 August 2014

Kuih Tepung Gomok



Sumber: tulip77



Bahan-Bahannya:
300gm tepung pulut - tambah sedikit tepung gandum
300g tepung kacang hijau


Bahan Inti:
150gm gula merah
1/2 cawan gula putih
1 biji kelapa parut
1/2 st tepung gandum
1 helai daun pandan


Cara Menyediakannya:
  • Masak gula merah dan gula putih sehingga gula larut. Masukkan daun pandan dan dimasak sehingga gula menjadi pekat.
  • Masukkan kelapa parut dan dikacau hingga sebati.
  • Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
  • Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang kental.
  • Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan.
  • Masukkan inti dan bulatkan dan dileperkan semula.
  • Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
  • Masak hingga ianya timbul barulah diangkat dan ditoskan (sama mcm buat buah melaka)
  • Golekkan dalam tepung kacang hijau dan aturkan dalam piring untuk dihidangkan.  



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...