Sunday 31 August 2014

Kuih Tiram


Resepi:  s_shamen@myresipi.com
Sumber: Dapur tanpa sempadan



Bahan-bahannya:
500 gm tepung gandum
1 biji telur gred A - dikacau sedikit
2 camca besar marjerin/mentega
1/2 camca teh garam
160 ml air (kurang lebih) - saya tukar dengan santan
Gula kastor secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Untuk gam (pes):
6 camca besar tepung jagung
6 camca besar minyak masak
- disatukan dan kacau hingga menjadi paste

Cara menyediakannya:
  1. Bancuh tepung jagung dengan minyak masak dan kacau hingga menjadi pes yang licin dan tidak berketul2. Ketepikan.
  2. Masukkan tepung, garam, telur dan mentega. Tuang air/santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
  3. Bulatkan dan bagi kepada 2 - 3 bahagian.
  4. Ambil satu bahagian, canai nipis dan sapu rata dengan pes tepung tadi
  5. Kemudian gulung kemas2 macam nak buat swiss roll.
  6. Ketatkan gulungan dan potong lebih kurang 1.5 cm. Sebesar ibu jari.
  7. Ambil satu bahagian, tekan sedikit dan  canai nipis.
  8. Kemudian goreng dalam minyak sederhana panas, sehingga kuning keemasan.
  9. Angkat dan toskan minyaknya. Sira dengan gula halus.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...