Tuesday 19 August 2014

Bronok Sagu



Resepi:  mamakastam@myr
Sumber: Tun Telani




Bahan-bahannya: 
1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose 



Cara menyediakannya:
  • Panaskan air dan pewarna merah sehingga mendidih.
  • Masukkan sagu, kemudian kacau rata.
  • Kemudian masukkan pula gula, gaul rata sehingga adunan menjadi sedikit pekat.
  • Tuang ke dalam loyang.
  • Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. 
  • Apabila sudah masak, sejukkan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...