Friday 8 August 2014

Kuih Ketayap / Gulung


Sumber: yatiememories


Bahan-Bahannya:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 2 cawan air
  • 3/4 cawan susu segar/santan
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • Pewarna hijau
  • Minyak untuk oles pada kuali/non stick pan



Cara Menyediakan Butter:

  1. Masukkan tepung, susu/santan, air, telur, minyak dan garam.
  2. Gaul sehingga sebati menggunakan whisk atau blend.
  3. Panaskan kuali, letakkan sedikit minyak dan masukkan 1 senduk adunan dan             layangkan kuali agar adunan menjadi bulat. 
  4. Setelah masak, angkat terus masukkan inti dan gulung. 



Untuk Inti:
  • 1 biji kelapa parut putih je
  • 1/2 cawan gula merah/gula melaka
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 3 sudu besar lempuk durian
  • 2 helai daun pandan di simpul
  • sedikit air untuk masak gula merah/melaka dan gula pasir - tapiskan



Cara menyediakan inti:

  1. Didihkan air gula dan daun pandan.
  2. Masukkan kelapa parut dan gaul sehingga rata
  3. Masak sehingga inti kelapa tadi menjadi keperangan/kering. 







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...