Sunday 31 August 2014

Pau Lembut Gebu


Sumber: Myresipi


Bahan-bahannya: (10 biji)
2 1/2 cawan tepung pau/gandum - diayak 
3/4 sudu teh yis kering
1/2 sudu teh baking powder
4 sudu makan gula castor
1 sudu makan lemak sayuran
1 sudu teh bread softener
1/2 cawan air suam


Cara menyediakannya:

  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener di dalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  5. Masukkan inti dan tutup kemas.
  6. Letakkan setiap pau di atas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun di dalam pengukus.
  7. Rehatkan pau selama 45 minit di dalam kukusan.
  8. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus.
  9. Kukus pau selama 10 minit.


***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start. Biarkan doh di dalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)


***TIps : Air perlulah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yang lembut dan gebu.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...