Sunday 31 August 2014

Kek Span Blueberry


aqmarhana.blogspot.com


Sumber: Kak Nor

Bahan-bahannya:
  • 150g tepung superfine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80ml air
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • Pewarna kegemaran
  • 400ml - Whipping cream untuk mendeko


Cara menyediakannya:
  1. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak.
  2. Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan. 
  3. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
  4. Perlahankan kelajuan dan masukkan air dan pukul lagi pada kelajuan tinggi sehingga kek menjadi ringan.
  5. Masukkan minyak/mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit atau sehingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
  7. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan di atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
  8. Setelah kek sejuk sepenuhnya, bolehlah di deko mengikut citarasa masing-masing.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...