Sunday 31 August 2014

Kek Lapis Happy Day


Sumber: Dayang Jack


Bahan-bahannya : loyang 6" x 6"
  • 3/4 cawan tepung superfine - diayak
  • 1/2 cawan tepung gandum - diayak
  • 5 biji telur A
  • 225 g mentega berkualiti tinggi 
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1/2 cawan serikaya
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 sk serbuk nescafe 
  • Pewarna 

Cara menyediakannya:
  1. Panaskan pengukus. Balut penutup pengukus dengan tuala bersih. Alas loyang dengan kertas serap minyak dan sapukan mentega serta ditaburkan dengan sedikit tepung.
  2. Putar mentega bersama gula hingga gebu dengan kelajuan maksimum. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
  3. Masukkan susu pekat, serikaya dan putar sehingga sebati.
  4. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan.
  5. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
  6. Warnakan hijau, merah, kuning dan satu adunan lagi dicampurkan dengan pewarna/perisa coklat dan serbuk nescafe (kacau sebati). 
  7. Untuk lapisan pertama, tuangkan adunan warna kuning dan ratakan. 
  8. Kemudian tutup loyang dengan kertas foil tetapi hendaklah direnggangkan. 
  9. Kukus selama 5-7 minit atau sehingga adunan dah tak cair. 
  10. Kemudian buat lapisan keduanya. Ulangi proses sehingga habis. 
  11. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit lagi supaya kek masak sempurna.
  12. Setelah masak, tutupkan api. Sejukkan kek sebelum dipotong. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...