Sumber: Cute Oven
1 liter air (4 cawan)
1 ketul gula melaka (lebih kurang 250 gm)
Sedikit gula pasir sekiranya perlu
200-250 ml santan pekat (1 cawan)
1 biji telur ayam - masukkan dalam santan
Secubit garam
2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
PENTING!!
2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
Cara-menyediakannya:
- Masak 1 liter air bersama gula melaka dan simpulan daun pandan sehingga larut dan tapis.
- Pastikan jumlah air gula ni menjadi 1 liter ye sebab kadang-kadang jumlah air menjadi kurang ketika proses yang agak lama ketika melarutkan gula Melaka.
- Kalau kurang, tambah lagi air supaya menjadi 1 liter kembali.
- Masak air gula yang telah ditapis bersama serbuk agar-agar hingga larut.
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.
- Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana.
- Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air.
- Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras.
- Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk
Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
No comments:
Post a Comment