Sumber: masammanis
Bahan-bahannya:
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar/santan
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh paste vanila
Pewarna yang disukai
Filling - blueberry/strawberry/kelapa/coklat/kaya
Cara menyediakannya:
- Masukkan semua bahan-bahan kecuali pewarna dan filling ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag atau plastik bersih
- Susun acuan lompang dalam loyang. Letakkan papercup di dalamnya.
- Picitkan setengah adunan ke dalam mangkuk kertas
- Letakkan filling secukupnya.
- Picit lagi adunan yang sama atau berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
- Dot dotkan dengan warna pilihan.
- Panaskan kukusan. Balut penutup dengan kitchen towel supaya air kukusan tidak menitis atas apam.
- Kukus apam selama 10 - 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment