Wednesday, 20 August 2014

Apam Dot Dot



Sumber:  masammanis


Bahan-bahannya:
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar/santan
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh paste vanila

Pewarna yang disukai 
Filling - blueberry/strawberry/kelapa/coklat/kaya
Paper cup secukupnya
Acuan lompang secukupnya


Cara menyediakannya:

  • Masukkan semua bahan-bahan kecuali pewarna dan filling ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang.
  • Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
  • Masukkan setiap warna ke dalam piping bag atau plastik bersih
  • Susun acuan lompang dalam loyang. Letakkan papercup di dalamnya.
  • Picitkan setengah adunan ke dalam mangkuk kertas
  • Letakkan filling secukupnya. 
  • Picit lagi adunan yang sama atau berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
  • Dot dotkan dengan warna pilihan.
  • Panaskan kukusan. Balut penutup dengan kitchen towel supaya air kukusan tidak menitis atas apam.
  • Kukus apam selama 10 - 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...