Sumber: Sinar kehidupanku
Bahan-Bahannya:
1 ekor ikan tongkol
2 biji tomato - belah 4
6 batang bendi
1 batang bunga kantan - belah 4
1 cekak daun kesom
2 batang serai - di ketuk
3/4 cawan air asam jawa
Garam dan sedikit gula
Minyak utk menumis
Bahan Kisar:
1 cawan cili kisar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan - dibakar
1 sudu kecil lada hitam biji - di tumbuk halus/serbuk
Air secukupnya - lebih kurang 4 cawan
Cara-Menyediakannya:
- Ikan tongkol disiang, rendam sebentar dengan air asam jawa, cuci bersih dan toskan.
- Sementara itu belah 4 tomato dan ketepikan dulu.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan air dalam 1 cawan dan biarkan mendidih.
- Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan tomato, bendi, bunga kantan, serai dan daun kesum.
- Tambahkan air dalam 3 cawan lagi.
- Kepekatan dan kecairan kuah mengikut citarasa masing-masing.
- Biarkan mendidih lagi.
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masak dengan api sederhana.
No comments:
Post a Comment