Monday, 18 August 2014

Asam Pedas Ikan Tongkol




Sumber: Sinar kehidupanku


Bahan-Bahannya:
1 ekor ikan tongkol
2 biji tomato - belah 4

6 batang bendi
1 batang bunga kantan - belah 4
1 cekak daun kesom
2 batang serai - di ketuk
3/4 cawan air asam jawa
Garam dan sedikit gula
Minyak utk menumis



Bahan Kisar:
1 cawan cili kisar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan - dibakar

1 sudu kecil lada hitam biji - di tumbuk halus/serbuk
Air secukupnya - lebih kurang 4 cawan



Cara-Menyediakannya:

  • Ikan tongkol disiang, rendam sebentar dengan air asam jawa, cuci bersih dan toskan. 
  • Sementara itu belah 4 tomato dan ketepikan dulu.
  • Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. 
  • Masukkan air dalam 1 cawan dan biarkan mendidih.
  • Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biarkan mendidih.
  • Masukkan tomato, bendi, bunga kantan, serai dan daun kesum. 
  • Tambahkan air dalam 3 cawan lagi. 
  • Kepekatan dan kecairan kuah mengikut citarasa masing-masing.
  • Biarkan mendidih lagi. 
  • Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masak dengan api sederhana.




               

          No comments:

          Post a Comment

          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...