Tuesday, 19 August 2014

Badak Berendam


Sumber:    My Resepi - Kak Besah


Bahan-bahannya:  (dalam 20 biji)
2 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan perahan air daun pandan
1/2 sudu teh garam



Inti kelapa:
1/2 biji kelapa parut
1 ketul gula melaka/gula kerek - secukupnya
1 helai daun pandan- disimpul
Sedikit gula pasir - ikut citarasa
Sedikit air 

Masak air, gula melaka dan gula pasir sehingga berbuih. Masukkan kelapa parut, kacau sehingga rata. Masak sehingga air gula agak kering.


Untuk dadih:
2 1/2 cawan santan
2 sudu tepung beras 
1/2 sudu teh garam
3 helai daun pandan

    Campur semua bahan dadih, lalu dikacau atas api hingga pekat. Lebih kurang 10 minit - ketepikan.



    Cara-menyediakannya:
    • Campurkan garam dengan air pandan dan gunakan campuran itu untuk menguli tepung pulut sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk.
    • Ambil sedikit doh, bulat-bulatkan lalu dileperkan.
    • Letakkan inti didalamnya dan dikelim rapat. 
    • Buat hingga habis. Letak atas plastik agar tak melekat.
    • Didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih. 
    • Masukkan bebola pulut tadi kedalamnya
    • Bila ke semua bebola timbul/terapung, barulah di angkat dan ditoskan.
    • Terus masukkan ke dalam dadih tadi.






            No comments:

            Post a Comment

            Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...