Bahan-bahannya: (dalam 20 biji)
2 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan perahan air daun pandan
1/2 sudu teh garam
Inti kelapa:
1/2 biji kelapa parut
1 ketul gula melaka/gula kerek - secukupnya
1/2 biji kelapa parut
1 ketul gula melaka/gula kerek - secukupnya
1 helai daun pandan- disimpul
Sedikit gula pasir - ikut citarasa
Sedikit air
Masak air, gula melaka dan gula pasir sehingga berbuih. Masukkan kelapa parut, kacau sehingga rata. Masak sehingga air gula agak kering.
Untuk dadih:
2 1/2 cawan santan
2 1/2 cawan santan
2 sudu tepung beras
1/2 sudu teh garam
3 helai daun pandan
3 helai daun pandan
Cara-menyediakannya:
- Campurkan garam dengan air pandan dan gunakan campuran itu untuk menguli tepung pulut sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk.
- Ambil sedikit doh, bulat-bulatkan lalu dileperkan.
- Letakkan inti didalamnya dan dikelim rapat.
- Buat hingga habis. Letak atas plastik agar tak melekat.
- Didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih.
- Masukkan bebola pulut tadi kedalamnya
- Bila ke semua bebola timbul/terapung, barulah di angkat dan ditoskan.
- Terus masukkan ke dalam dadih tadi.
No comments:
Post a Comment