Tuesday, 19 August 2014

Apam Salju



Sumber: My resepi



Bahan-bahannya:
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket yis mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air


Cara menyediakannya:

  • Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk yang sederhana besar kecuali nasi dan air. 
  • Gaul bahan tersebut dan ketepikan
  • Kisar/blend nasi dengan air sampai hancur
  • Campurkan nasi yang telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.
  • Perap adunan selama 3 jam.
  • Panaskan kukusan terlebih dahulu. Sapukan acuan dengan sedikit minyak supaya tidak melekat.
  • Kemudian masukkan adunan ke dalam acuan dan kukuslah selama 10 hingga 15 minit untuk acuan yang kecil.
  • Setelah sejuk bolehlah digaul dengan kelapa parut yang telah dicampurkan dengan sedikit garam.




        No comments:

        Post a Comment

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...