Sumber: Sinar kehidupanku
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan tongkol
2 biji tomato - belah 4
6 batang bendi
1 batang bunga kantan - belah 4
1 cekak daun kesom
2 batang serai - di ketuk
3/4 cawan air asam jawa
Garam
Minyak - untuk menumis
Bahan kisar:
1 cawan cili kisar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan - dibakar
1 sudu kecil lada hitam biji - di tumbuk halus/serbuk
Air secukupnya
Cara-menyediakannya:
- Ikan tongkol di siang, rendam sebentar dengan air asam jawa, cuci bersih dan toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan air dan jus asam jawa biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan ikan, tomato, bendi, bunga kantan, serai dan daun kesum.
- Perasakan dengan garam. Masak hingga sedikit pekat.
No comments:
Post a Comment