Sunday, 17 August 2014

Kek Span Pandan



Resepi:  Sweet4ever@myresepi.com.
Sumber:  Sinar Kehidupanku



Bahan-Bahannya:
5 biji telur gred A
150 gm gula kastor
1 sudu besar ovalette
80 ml air daun pandan - guna santan atau susu cair pun boleh
80 ml minyak / mentega cair
1 sudu kecil pes pandan
1 sudu kecil baking powder 
150 gm tepung super fine / tepung kek
sedikit pewarna hijau dan perisa pandan

Blueberry - filling


Cara Menyediakannya:

  • Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan.
  • Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
  • Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau
  • Pukul lagi dengan kelajuan tinggi sehingga aduan kek benar-benar ringan.
  • Tuangkan minyak/ mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  • Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak.
  • Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius
  • Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek, lebih kurang 5 minit, bagi mengelakkan kek kempis.    




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...