Resepi: Sweet4ever@myresepi.com.
Sumber: Sinar Kehidupanku
Bahan-Bahannya:
5 biji telur gred A
150 gm gula kastor
1 sudu besar ovalette
80 ml air daun pandan - guna santan atau susu cair pun boleh
80 ml minyak / mentega cair
1 sudu kecil pes pandan
1 sudu kecil baking powder
150 gm tepung super fine / tepung kek
sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
Blueberry - filling
Cara Menyediakannya:
Cara Menyediakannya:
- Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan.
- Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
- Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau
- Pukul lagi dengan kelajuan tinggi sehingga aduan kek benar-benar ringan.
- Tuangkan minyak/ mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak.
- Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius
- Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek, lebih kurang 5 minit, bagi mengelakkan kek kempis.
No comments:
Post a Comment