Sunday, 17 August 2014

Pau Gebu



Sumber:  Myresipi


Bahan-Bahannya: (10 biji)
2 1/2 cawan tepung pau/gandum - 
diayak
3/4 sudu teh yis kering
1/2 sudu teh baking powder
4 sudu makan gula castor
1 sudu makan lemak sayuran
1 sudu teh bread softener
1/2 cawan air suam


Cara Menyediakannya:

  • Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener di dalam mangkuk adunan.
  • Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  • Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  • Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  • Masukkan inti dan tutup kemas.
  • Letakkan setiap pau di atas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun di dalam pengukus.
  • Rehatkan pau selama 45 minit di dalam kukusan.
  • Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus.
  • Kukus pau selama 10 minit.



Tips : 
Air perlulah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yang lembut dan gebu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...