Sumber: Myresipi
2 1/2 cawan tepung pau/gandum - diayak
3/4 sudu teh yis kering
1/2 sudu teh baking powder
4 sudu makan gula castor
1 sudu makan lemak sayuran
1 sudu teh bread softener
1/2 cawan air suam
Cara Menyediakannya:
- Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener di dalam mangkuk adunan.
- Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
- Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
- Bahagikan doh kepada 10 bahagian
- Masukkan inti dan tutup kemas.
- Letakkan setiap pau di atas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun di dalam pengukus.
- Rehatkan pau selama 45 minit di dalam kukusan.
- Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus.
- Kukus pau selama 10 minit.
Tips :
Air perlulah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yang lembut dan gebu.
No comments:
Post a Comment