Saturday, 30 August 2014

Koleh Kacang


Sumber: Azie kitchen


Bahan-bahannya:
1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan santan
Secubit garam

Bahan air gula:
1 cawan air
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
Daun pandan - disimpul

Bahan tahi minyak:
1 cawan santan pekat


Cara menyediakannya:
  • Masak 1 cawan santan pekat sehingga menjadi tahi minyak. Tapis dan tinggal lebihan minyaknya.
  • Masak gula merah, gula pasir, air dan daun pandan sehingga larut. Sejuk dan ketepikan
  • Satukan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula. Kacau sehingga sebati.
  • Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yang berisi lebihan minyak kelapa dan kacau selalu sehingga tidak bergentel dan likat.
  • Setelah itu tuang adunan ke dalam loyang yang telah digriskan dengan minyak dan tabur dengan tahi minyak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...