Sumber: Azie kitchen
Bahan-bahannya:
1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan santan
Secubit garam
Bahan air gula:
1 cawan air
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
Daun pandan - disimpul
Bahan tahi minyak:
1 cawan santan pekat
Cara menyediakannya:
- Masak 1 cawan santan pekat sehingga menjadi tahi minyak. Tapis dan tinggal lebihan minyaknya.
- Masak gula merah, gula pasir, air dan daun pandan sehingga larut. Sejuk dan ketepikan
- Satukan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yang berisi lebihan minyak kelapa dan kacau selalu sehingga tidak bergentel dan likat.
- Setelah itu tuang adunan ke dalam loyang yang telah digriskan dengan minyak dan tabur dengan tahi minyak.
No comments:
Post a Comment