Tuesday, 19 August 2014

Kuih Cara


Sumber:   Dapur tanpa sempadan


 Bahan-bahannya:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan kelapa
  • 2 biji telur
  • 3 helai daun pandan
  • Beberapa titik pewarna hijau
  • Gula pasir secukupnya - sebagai inti
  • Garam secukup rasa 
  • Sedikit minyak masak - untuk lenser acuan



 Cara menyediakannya:
  1. Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. 
  2. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
  3. Panaskan acuan kuih cara di atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. 
  4. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
  5. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. 
  6. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.





          No comments:

          Post a Comment

          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...