Tuesday, 19 August 2014

Kastard Jagung


Sumber: Dayang Jack


Bahan-bahannya: 

1 cawan tepung kastard
1 cawan susu cair
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir (-/+)
1 tin jagung manis (creamy) 
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam
1 sudu besar mentega/marjerin




Cara menyediakannya:

  • Satukan susu cair, tepung kastard, santan, air, gula pasir dan garam di dalam periuk. Kacau sehingga larut. 
  • Kemudian masukkan jagung manis dan kacau lagi. Letakkan periuk tadi di atas dapur dan jerang dengan api perlahan. Kacau lagi tanpa henti. 
  • Apabila sudah hampir pekat, masukkan mentega/marjerin dan kacau lagi hingga pekat, likat dan berkilat. 
  • Tutupkan api. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan mentega atau bubuh dalam bekas yang bersesuaian.
  • Sejukkan sebelum dipotong. 




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...