Sumber: Hana
Bahan-bahannya:
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8 gm serbuk agar2 @ sepeket
- 1/2 cawan gula
- 2 sudu besar butter/marjerin - (cairkan)
- 3 1/2 cawan air
- Pewarna
Cara menyediakannya:
- Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk.
- Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn).
- Kemudian masukkan ke dalam periuk agar-agar yang telah dididihkan tadi.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. Matikan api.
- Bahagi kepada 3 bahagian.
- Masukkan warna pilihan dan kacau sebati.
- Ambil sesenduk warna pertama, letakkan di tengah loyang diikuti dua warna yang selebihnya.
- Ulang proses sehingga siap.
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk.
Nota:
Lakukan proses melapis dengan cepat kerana ia cepat membeku.
No comments:
Post a Comment