Monday, 18 August 2014

Soft Butter Bun




Bahan-Bahannya:
250 gram tepung roti

50 gram tepung halus - (tepung gandum)
2 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh instant yeast
140 ml air
1 biji telur - 
pukul sedikit
30 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1 camca teh bread improver
30 gram mentega
**Inti kegemaran


Untuk Sapuan:
1 biji telur + 1 sudu susu/susu tepung - disapu sebelum bakar
Mentega - disapu setelah keluar dari oven


Cara menyediakannya:
Untuk doh:

Satukan semua bahan-bahan kecuali mentega dan inti, gaul hingga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal, adunan agak lembut sedikit, boleh tabur sedikit tepung masa menguli. Bulat-bulatkan doh, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik cling, perap 45 minit.


Kaedah lain:
Masukkan semua bahan-bahan kecuali inti dalam BreadMaker, pilih setting untuk DOH, tekan ON. tunggu hingga siap.


Untuk roti:
  • Bahagikan adunan pada beberapa bahagian, lebih kurang 55gm.
  • Bulat-bulatkan.
  • Ambil 1 bahagian leperkan isi inti rosel 1 camca teh penuh, kemaskan dan bulat-bulatkan. Leperkan sedikit, canai berhati2.
  • Kelar 8 bahagian macam dalam gambar. Buat hingga siap.

Susun dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Biar 40 minit sehingga naik, sapu dengan kuning telur, letak 1/2 bahagian ceri, bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...