Resepi: Yani @myR
Sumber: Tun Telani dan izahdaut
Sumber: Tun Telani dan izahdaut
Bahan Lapisan Bawah:
1 cawan tepung beras1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dimesin dengan sedikit air / 1sk pandan paste
sedikit kapur dan sedikit garam
Cara Menyediakannya:
- Tepung beras, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
- Masakkan tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat. tun masak sampai dia letup2 dalam kuali
- Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
- Taburkan gula atas lapisan jika suka
Bahan Lapisan Atas:
4 sudu besar tepung beras (ratakan)
2 sb tepung ubi
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan - ( 1 cawan santan kotak + 3 cwn air)
1 sk garam
Cara Menyediakannya:
- Perah santan, masukkan tepung beras dan garam. Kacau sehingga sebati.
- Masak santan yang diadun tadi dan kacau sehingga pekat/letup-letup.
- Angkat santan dan curah ke atas tepung yang di dalam acuan tadi.
- Sejukkan
Bahan Tambahan:
- Gula untuk diletak ditengah lapisan - (letak 1/4 sudu kecik gula)
NOTA:
Izah ikut sedikit tips dari joayee untuk membuat kuih ni basah2 seperti kuih dibeli. Dalam bancuhan tepung beras lapisan pandan tu, saya taruk 2 sb tepung ubi. Dan semasa hendak meletakkan lapisan santan putih ke dalam bekas, sudukan dulu sedikit gula ke atas lapisan hijau kemudian baru dilapiskan lapisan putih. Saya taruk 1/2 sk gula.
No comments:
Post a Comment