Sunday 31 August 2014

Cakoi




Sumber: izahdaut


Bahan-bahannya:
400 g tepung - diayak
1 cawan air
1 sudu besar majerin - dicairkan
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Minyak untuk menggoreng


Cara menyediakannya:
  • Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
  • Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.
  • Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
  • Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
  • Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
  • Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
  • Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.


Sos Manis:
1 1/2 sudu makan tepung kastard
1 cawan susu segar
3-4 sudu besar susu pekat manis
sedikit pandan paste

  • Masukkan semua bahan2 ke dalam periuk kecil.
  • Masak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat-pekat manja.
  • Angkat dan sejukkan untuk dinikmati bersama cakoi.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...