Sunday 31 August 2014

Begedil Ayam


Sumber: Sinar Kehidupanku

Bahan-bahannya:

  • 1/2 kg ubi kentang
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 2 sudu teh lada sulah - tumbuk lumat
  • 1 sudu besar bawang goreng
  • 2 tangkai daun sup dihiris halus
  • 1/2 labu bawang besar - dipotong dadu
  • 2 biji telur ayam
  • Garam secukup rasa
  • Minyak


Cara menyediakannya:

  1. Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. 
  2. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat. 
  3. Sementara itu tumiskan bawang besar dan masukkan daging ayam kisar dan masak sehingga separuh masak.
  4. Satukan kesemua bahan-bahan kecuali telur di dalam satu bekas.
  5. Ambil sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.
  6. Dalam bekas lain, pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna keemasan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...