Tuesday, 19 August 2014

Apam Mekar


Sumber: Sinar Kehidupanku


Bahan-bahannya:
250 gm gula 
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
Pewarna (ikut suka)
Acuan kertas (paper cup) secukupnya



Cara menyediakannya :


  • Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
  • Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
  • Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  • Masukkan ovallate dan pukul lagi.
  • Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan).
  • Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaup-balikkan hingga warna sekata.
  • Masukkan setiap bahagian warna ke dalam piping bag yang berasingan (atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
  • Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
  • Kukus selama 10 - 15 minit.



      No comments:

      Post a Comment

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...