Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam
Sedikit garam dan kunyit
1/2 cawan sos tomato
3 sudu sos cili
Serai
Garam dan gula
Bahan kisar:
1 batang serai
1 inci lengkuas
1 cm halia
1/2 cawan cili mesin
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah1 labu bawang besar
Bahan tumis:
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 biji cengkih
1 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 biji bawang besar - dipotong bulat
Cara menyediakannya:
- Bersihkan ayam. Potong ikut suka dan gaul dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
- Tumis bawang besar, bawang putih bersama-sama dengan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih.
- Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan sos tomato, sos cili dan sedikit air.
- Masukkan pula ayam, garam, gula dan sebatang serai.
- Gaul sebati. Biarkan kuah menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment