Sunday, 31 August 2014

Ayam Masak Merah



Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam
Sedikit garam dan kunyit
1/2 cawan sos tomato
3 sudu sos cili
Serai
Garam dan gula


Bahan kisar:
1 batang serai
1 inci lengkuas
1 cm halia
1/2 cawan cili mesin

2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 labu bawang besar


Bahan tumis:
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 biji cengkih
1 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 biji bawang besar - dipotong bulat


Cara menyediakannya:

  1. Bersihkan ayam. Potong ikut suka dan gaul dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
  2. Tumis bawang besar, bawang putih bersama-sama dengan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih. 
  3. Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis sehingga naik bau.
  4. Masukkan sos tomato, sos cili dan sedikit air. 
  5. Masukkan pula ayam, garam, gula dan sebatang serai. 
  6. Gaul sebati. Biarkan kuah menjadi pekat.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...