Monday, 18 August 2014

Biskut Badam Ranggup



Sumber:  Dapur Tanpa Sempadan



Bahan-Bahannya:
300 gm mentega
200 g gula aising
2 biji telur gred A 
1 camca teh esen vanilla
200 gm tepung gandum
200 gm tepung kastard
150 gm tepung jagung - (cornstarch)
100 gm serbuk badam
100 gmtepung gandum -  (extra)

Untuk Hiasan:
2 kuning telur
Badam cincang secukupnya



Cara Menyediakannya:

  • Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. 
  • Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
  • Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. 
  • Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (100 gm, extra), hingga adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan)
  • Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. 
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...