Sumber: Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-Bahannya:
300 gm mentega
200 g gula aising
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
200 gm tepung gandum
200 gm tepung kastard
150 gm tepung jagung - (cornstarch)
100 gm serbuk badam
100 gmtepung gandum - (extra)
Untuk Hiasan:
2 kuning telur
Badam cincang secukupnya
Cara Menyediakannya:
- Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
- Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan.
- Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (100 gm, extra), hingga adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan)
- Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara
No comments:
Post a Comment