Sunday 31 August 2014

Asam Pedas Ikan Tongkol


Sumber: Sinar kehidupanku

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan tongkol
2 biji tomato - belah 4

6 batang bendi
1 batang bunga kantan - belah 4
1 cekak daun kesom
2 batang serai - di ketuk
3/4 cawan air asam jawa
Garam
Minyak - untuk menumis



Bahan kisar:
1 cawan cili kisar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan - dibakar

1 sudu kecil lada hitam biji - di tumbuk halus/serbuk
Air secukupnya


Cara-menyediakannya:

  1. Ikan tongkol di siang, rendam sebentar dengan air asam jawa, cuci bersih dan toskan. 
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. 
  3. Masukkan air dan jus asam jawa biarkan mendidih.
  4. Kemudian masukkan ikan, tomato, bendi, bunga kantan, serai dan daun kesum. 
  5. Perasakan dengan garam. Masak hingga sedikit pekat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...